Pastrati Rosia verde!

Sustine Rosia Montana in UNESCO World Heritage

Wednesday, June 13, 2007

Despre Gogol si alti demoni :)






In afara de Apocalyptica, cred ca asta a fost cel mai tare concert din viata mea! Stiti, in desenele animate, ghemul ala care se misca cu viteza si din care sar smocuri de blana, pe un fundal de mieunaturi disperate? :)) Cam asta e atmosfera de la Gogol Bordello, cea mai nesanatoasa trupa pe care am vazut-o pana acum, care mai are si lucruri de zis.

Asa. Pai vin Nightlosers in deschidere, Hanno Hofer mi s-a parut cam obosit, in concluzie n-au reusit sa miste publicul foarte mult, poate pentru ca nici nu venisera la momentul ala mai mult de 2-300 de oameni. Dupa asta, Shukar Collective - de mare, mare angajament! Muzica electronica mixata cu muzica tiganeasca, doua chestii despre care ai zice ca se bat cap in cap. Ma gandeam, in timp ce cantau, la gramezile de bani investite in campaniile antirasism care oricum nu ating pe nimeni, pana cand persoana respectiva nu se confrunta chiar ea cu discriminarea. Si ca oricate metode virtuale s-ar folosi, e cam frectie la picior de lemn, fiindca o bucata de hartie sau un spot de 30 de secunde nu ma ating cu nimic, ca nu fac parte din viata mea si e cam greu sa simt prin ce trec niste refugiati, tigani, homosexuali etc de la inaltimea parterului la care locuiesc. Cam asta gandesc majoritatea pe care ii intrebi si e oarecum normal, avand in vedere ca daca n-ai "norocul" sa stai in capitala sau alte cateva mari orase, nivelul de trai te trage subtil de maneca, ajungand sa te intrebi, in timp ce copchilul iti urla in cap, "Discriminare? Ce-i asta, un fel de mancare pe care nu mi-l permit?"

Oricum, intorcandu-ma la campaniile antirasism versus muzica celor de la Shukar, e ca si cum ai pune fata in fata un copil de hartie, crescut cu lapte pasteurizat si ferit de soare, cu unul crescut pe strada, care a dezvoltat ceva anticorpi, si la propriu, si la figurat. Muzica oamenilor astora e cel mai clar exemplu de coabitare, de toleranta, flexibilitate, creativitate, impletire a doua lucruri total diferite. E un exemplu ca poti sa pictezi cu un ciocan, sa faci balet pentru ca mai tarziu sa te apuci de ciclism, ca orice se poate adapta la orice, cu putina inteligenta si caldura. Cat despre caldura si "viata, nu chestii supte din deget", e de ajuns sa vezi un tigan lingurar cantand la lighean, cu nevasta si progeniturile dansand in jurul lui, fluierand, batand din palme, cantand la linguri, invartindu-se, razand, chiuind - adicatelea Napoleon(care canta si in Shukar, ca astia oricum sunt o mare familie) & Co. (la Shony, in Vama, anul trecut)

No..si dupa Shukar, iaca-i si pe Proza(i)cii Anonimi. Nici nu stiu cum sa rezum concertul lor, dar te fac sa te simti ca si cum ai fi stropit de sus pana jos cu vopseluri de toate culorile. Eugene Hutz, solistul, parea pus pe speed, cred ca a alergat tot concertul, ca tot incercam sa-i fac poze si imi suceam capul ca un spectator la un meci de tenis sau pur si simplu ca o curca ce iti urmareste degetul, se suia pe tot ce apuca, se baga in public, ceilalti cantau in draci la vioara, la tobe, era un fel de circ ambulant cu soliste imbracate in paiete si cu masti pe fata care bateau in tamburine sau intr-o toba uriasa, o atmosfera isterica de "Carnivale" dar care pur si simplu te facea sa te simti viu, cu niste chestii mici si extatice catarandu-se pe dinauntrul venelor tale :)Mai ales la partea in care Hutz a considerat oportun sa bata un ritm infigator in creieri cu betele tobosarului, intr-o galeata rosie de pompieri, in timp ce doua asiatice scoteau niste mieunaturi ritmice :))

Lumini faine, atmosfera cumva suprarealista ( s-o fi tragand de la costumatii - Hutz cu o basma cu banuti legata in jurul mijlocului, niste pantaloni mulati si galbeni si in rest dumnezeu cu mila, nenea responsabil de vioara (Sergey Ryabtzev) - un batran la vreo 55 de ani, pletos si barbos, imbracat in piele, care canta doar la scheletul viorii, fara alte detalii, cum ar fi cutia de rezonanta ) , sonorizare asa si-asa, cred ca cei care au stat mai in spate n-au fost foarte fericiti.

Si ca si cum muzica nu era de ajuns, te mai si puneau sa gandesti :) Hutz, pe scena, intreaba la un moment dat: "Do you know what flag is this?" (din public - urlete, sticle de plastic) "It's ok if you don't know, because in my country people still can't tell the difference between Romanians and Rromani" :))

Am plecat chiauna de acolo, asa ca nu mi s-a parut prea anormal ca taximetristul cu care mergeam tinea portiera deschisa in timp ce conducea.

Pentru dementa - the return, mai vin si la festivalul Peninsula de la Targu Mures. (http://www.peninsula.ro/news/-iggy-pop-meets-franz-kafka-gogol-bordello-579.html)

No comments: