Pastrati Rosia verde!

Sustine Rosia Montana in UNESCO World Heritage

Tuesday, March 10, 2009

(One World) Romania, gandeste cu capul tau









Nu prea stiu cum sa abordez urmatorul subiect. De fapt, zilele astea nu prea stiu cum sa abordez in general, asa ca o sa ma rezum la a anunta un eveniment care presimt ca n-o sa se lase doar cu niste simple vizionari.

E vorba de festivalul de film documentar pe drepturile omului "One World Romania". Va avea loc intre 18 si 23 martie si este la a doua editie. Este organizat de Centrul Ceh, care a reusit, intr-un an de zile, sa stranga in fiecare luni seara un public fan al documentarelor. Nu pot spune ca toate au fost niste opere de arta, dar majoritatea evenimentelor descrise in aceste documentare reusesc sa-ti lase o urma inauntru, chiar daca realizarea lasa uneori de dorit.

Centrul Ceh a avut multe idei bune pana acum: pe langa serile de documentare, a gazduit multe intalniri si discutii pe teme de ecologie si pe teme culturale.

Ideea cea mai buna, vizavi de acest festival, mi se pare insa ca o parte dintre documentare nu vor fi difuzate in cinema, ci in penitenciarele Jilava si Rahova. Adica poti simti pe pielea ta cum e sa ai apa, mancarea, spatiul si libertatea restrictionate dupa bunul plac al militistului care vegheaza. Ce loc mai bun sa vezi si, de fapt, sa traiesti un film despre drepturile omului?

Din cate stiu, este prima initiativa de acest gen si mi se pare o idee jos-palaria. Pana acum, documentarele despre incalcarea drepturilor omului se difuzau pe terase, la bere, sau prin cinemateci, si nu in locurile din care chiar pleaca aceste violari. Nu cred ca a fost usor pentru organizatori sa obtina aprobarile acestor evenimente, mai ales ca filmele nu ruleaza doar pentru detinuti, ci pentru publicul larg (cu o inscriere in prealabil).

Poate ne vedem acolo. In ziua deschiderii festivalului vor fi si doua concerte - de jazz (Vlaicu Golcea si Marta Hristea) si rock (Luna Amara). Abonamentul pentru toata durata festivalului costa 30 lei, despre pretul biletelor nu sunt inca informatii. Programul si alte detalii despre festival se gasesc aici.

2 comments:

Anonymous said...

Festivalul de la puscarie.
Jos palaria, sus patria, jos mafia.
Referitor la palarie, este vorba despre poze cu oameni dezbracati?
Partea cu apa, mancarea, spatiul si libertatea restrictionate dupa bunul plac al militistului care vegheaza poti sa o imprimi pe bluza si sa te plimbi cu ea pe sub nasul baetilor. Am impresia ca-i mananca nasul, si stranuta, probabil nu sterg asa des praful.
Puscariasii ar trebui sa munceasca, pentru masa si pereti.

Alina said...

Sunt sigura ca pierzi un timp pretios citind acest blog si nu as vrea sa-ti creez neplaceri vizavi de realizarea proiectelor importante pe care le ai.

Te-am rugat intr-un post anterior ca, atunci cand mai ai astfel de iesiri in decor, sa le tii pentru blogul tau, fiindca vreo legatura cu post-urile de pe blogul meu oricum nu au. Sunt sigura ca nu esti alcatuit doar din astfel de reactii, dar in ultima vreme insisti sa imi demonstrezi contrariul.

Acesta este ultimul comentariu venit din partea ta care intra pe acest blog. Multumesc.