Pastrati Rosia verde!

Sustine Rosia Montana in UNESCO World Heritage

Friday, March 20, 2009

Nervoasa?! EU??!!!

Am gasit pe un blog testul asta (e pe un site cu prostii, nu-l deschideti decat daca sunteti singuri acasa) care iti arata ce tip de temperament ai. Si cica m-as incadra la "Nervos"! PE CINE FAC EI NERVOASA?!

Temperamentul NERVOS
Temperamentul dumneavoastra este considerat “copilul teribil” al caracterologiei. Este reprezentat prin nume ilustre ale istoriei artei: Byron, Chopin, Baudelaire, Dostoievski, Gaugain, Mozart, Edgar Poe, etc. Temperamentului nervos i s-au consacrat volume intregi de cercetari si analize profunde din care am selectat cele mai importante observatii.

Temperamentul nervos nu trebuie asociat cu un om scos din sarite, decat in anumite ocazii. Este adevarat ca stapanirea de sine este mai curand o mare dorinta pe care o aveti, decat o virtute cu care “ati fi daruit de la natura”.

Principala dumneavoastra problema este dispozitia, prea se schimba usor, cu si fara motiv. Prea va strica “in targ”, la examene, in societate, intentiile cu care ati pornit initial “de acasa”. Poate ca sunteti emotiv, impresionat de prea multe lucru uneori mimica, vocea, miscarile pe care le faceti “nu va asculta” ca pe altii, impenetrabilii pe care ii invidiati.

Este sigur ca sunteti “afectiv”, in sensul ca aveti o traire sufleteasca foarte vie, contradictorie si care va influenteaza puternic actiunile. Pentru ca discutam despre actiuni trebuie sa observam ca emotivitatea si nevoia dumneavoastra permanenta de emotii este in serioasa contradictie cu activitatea dumneavoastra, discontinua si nu intotdeauna eficienta. Ati dori sa faceti multe lucruri si incepeti multe dar, prea des insa, actiunile dumneavoastra raman in faza de intentie. (numai eu stiu cum am terminat facultatea aia...)

Tot ceea ce va putem recomanda in aceasta privinta este sa faceti cat mai putine compromisuri, sa nu fiti comod si sa va alegeti o munca, fie ea si dificila, dar care sa va placa intr-adevar si care in acelasi timp sa va oblige la ordine si autoorganizare. Daca va veti iubi profesiunea, nimic nu va poate impiedeca sa aveti rezultate excelente.

Mai avem o sugestie: temperamentul nervos sufera de o permanenta lipsa de energie in contradictie cu sensibilitatea si imaginatia sa bogata si de aceea este bine sa o economisiti.
O trasatura importanta pe care o aveti este nerabdarea, “viata aici si acum”. Nici un temperament nu este mai legat de prezent ca si dumneavoastra. Pe de o parte este o mare calitate: sunteti un adevarat seismograf al schimbarilor, al problemelor spontane, gata sa reactionati prompt, sa va adaptati la ele si sa-i ajutati si pe altii sa le observe. Reversul promptitudinii este frecventa contradictie pe care cei din jur v-o reproseaza des, intre ce spuneti ieri si ce faceti astazi (da, cu asta o sa fiu de acord si maine) si, poate, lipsa de obiectivitate cu care sustineti si argumentati vreun punct de vedere care va convine pe moment.

In legatura cu modul de a comunica, specialistii considera ca “nervosul” are mai mult ca oricine tendinta, uneori agasanta, de a critica de dragul criticii si contradictiei, sa vorbeasca mai mult despre lucruri sau despre altii si mai putin despre el insusi. (ehe...cate certuri cu prietenii n-am avut din discutii in care mergeam aiurea, pana-n panzele albe, numai de dragul de-a fi contra. Buni prieteni...:) )

5 comments:

Livia Gyongyosi said...

aoleeeeuuuu, bine ca mi-am adus aminte de bibliografie!!!!

Alina said...

da!!!

Livia Gyongyosi said...

:) pacat ca imediat dup-aia am uitat. da nu-i nimic, acu mi-am amintit iar. ma duc sa ma uit. intreaba-ma maine, cica nu fac nimic. poate ne vedem sa ti dau cartile si ce mai e. da zi-mi, ca iar uit.

Alina said...

aaa, pai daca tot nu faci nimic, maine ies cu vio in lume, hai cu noi, ca ne ducem la penitenciar :D Prima si - sper - ultima oara :) E proiectia aia de documentar de la One World Romania. Vii-vii? Ne dau si pesmeti.

Antoaneta said...

Erau muiati posmagii?

Eu ma potrivesc perfect cu descrierea, nici nu mai fac testul.