Am si eu un fix: mi-ar placea sa traiesc intr-o Capitala cica europeana si curata. Organizata. Frumoasa. Vie si relaxata. Colorata si accesibila. Dar in primul rand curata. Din cauza asta mi se pare tamp si SF faptul ca, odata mutat dintr-un sector in altul, trebuie sa-ti schimbi si stilul de viata pentru ca primaria vrea asa.
Fiecare sector al Bucurestiului are propria primarie dar, desi exista si o Primarie Generala, fiecare primarie de sector functioneaza dupa reguli doar de ea stiute. Nu exista niste reguli comune de administrare: sectorul 1 centreaza, sectorul 3 da cu capul, iar sectorul 4 se scarpina si trage o flegma atunci cand camera focalizeaza pe el. Haosul asta se aplica si cand vine vorba de administrarea colectarii selective a deseurilor.
Timp de aproape un an am locuit in sectorul 6, unde la fiecare colt de strada gasesti, ca intr-un oras civilizat, containere separate pentru hartie, PET-uri si sticla. Doar sa vrei sa reciclezi, ca stii unde trebuie sa te duci si nu ai de mers mai mult de 2-3 minute pana la clopotele cu pricina. Adica problema e doar sa vrei.
Recent m-am mutat in sectorul 4. E, aici cu vointa stam bine, dar putinta ne cam joaca feste. Piedone a rezolvat problemele stringente, precum plasarea dinozaurilor din gard viu si a palmierilor de la statia Brancoveanu si cu asta si-a luat de-o grija cu ecosistemul, ca s-a ocupat si de flora, si de fauna. Dar containerele pentru colectarea separata a deseurilor sunt un episod aparte, pe care-l difuzeaza rar si doar dupa ora 12 unui public cat mai restrans la numar. E vorba de fraierii care si-au dat seama ca nu e bine sa arunce tot gunoiul la un loc si care ar dori niste containere speciale, dupa cum am invatat la lectia de educatie civica: Galben pentru Plastic, Albastru pentru Hartie si Verde pentru Sticla.
Pentru asta, daca stai in sectorul 4, trebuie sa faci nitel pe Mos Craciun: iti inhami renii la bicicleta si pleci cu sacul de pet-uri si hartie in spate, ca sa-l duci pana la cel mai apropiat container. Asta inseamna cel putin 5 statii de autobuz (socotit de la mine - zona Brancoveanu, pana la cel mai apropiat centru). Este la fel de eficient ca si cum as arunca o cutie de bere de la mine de la geam, sperand sa dau cos in containerul pentru Sticla si Metal aflat la vreo 2 km distanta.
Pana sa aflu unde imi pot arunca gunoaiele, a trebuit sa fac slalom printre altele, respectiv cei de la Relatiile cu Publicul de la primaria sectorului 4. Oameni care, atunci cand i-am intrebat unde e cel mai apropiat centru pentru deseuri, au trecut prin diverse stadii:
- initial nu au inteles intrebarea;
- apoi au inteles-o si au inceput sa dea din colt in colt ("Nu stiu, ca nu ma ocup eu de asta");
- s-au intrebat reciproc prin birou, tinandu-ma in telefon cateva minute pe banii mei, pana cand au spus ca nu stiu locatia niciunui centru pentru deseuri si se pregateau sa inchida.
- Am zis: "Stati putin , sa va citesc de pe site-ul dvs, ca-l am deschis in fata: aveti centre de colectare in punctele x, y si z. Comunicatul este din ianuarie 2009 (din telefon: "Da, da, ala e!"), as vrea sa stiu daca de atunci ati mai amplasat si altele". Raspuns: "aaamm....stiti, nu prea stim, ca nu ne ocupam noi, dar haideti ca va sunam inapoi dupa ce aflam".
-"Da, va rog."
-"E o alee undeva langa bd. Brancoveanu".
- "Undeva, unde, mai exact?"
- "Pai intre bulevard si str. Imparatul Traian".
- "Ok, dar cum se cheama aleea, nu e mai simplu sa o gasesc asa?"
- "Nu stiu sa va zic, ca nu are un nume, e langa bulevard, din intersectie, in spatele cladirii aleia mari, inalte".
- "Ziceti de cladirea Administratiei Financiare?"
- "Da, aia, aia! O gasiti dumneavoastra, ca nu mai e alta in zona"...
..................................
20 comments:
saraca alee. nici macar nume de familei nu avea?
N-avea, saraca, nici mama, nici tata, de unde si cantecul:
Primaaarilor din lumeeea-ntreaaga,
Eu va dau un singur sfat -
Nu lasati aleea-n straada
Din cauza lu' mandaat..
Fix azi-demineaţă mă gândeam că ar fi frumos din partea mea să îmi rezerv o zi pe lună în care să scriu plângeri la toate administraţiile statului în care să mă plâng şi eu ca omu de tot ce nu îmi convine. Şi mă gândeam ca tu şi numai tu m-ai înţelege şi m-ai încuraja.
:)) Stii ca te poti baza pe mine, daca vrei ti le si concep, tu doar semnezi :D
Şi eu am aceeaşi problemă, tot în sectorul 4... unde sunt până la urmă puncte de reciclare?
@ Irina:
Pai pe site-ul primariei (www.ps4.ro) zice ca ar fi aici:
Calea Văcăreşti – 5 puncte,
str. Niţu Vasile – 2 puncte,
str. Pridvorului – 2 puncte,
str. Împăratul Traian – 3 puncte
Ar mai fi o varianta, zic ei, ca daca ai o "cantitate semnificativa" (nu stiu ce inteleg ei prin asta), vine cineva de la ADP sau de la REBU la tine acasa si o ridica pe ea, pe cantitate.
Nu stiu cat de plauzibila e varianta asta, ca nenea ala de la telefon nu parea prea incantat cand i-am zis ca n-am o cantitate impresionanta, ca strang si eu asa, bob cu bob, in fiecare zi si as vrea ca, la sfarsitul saptamanii, sa am un loc mai apropiat in care sa desert sacul. Deci probabil ca varianta asta se aplica pentru firme, fabrici care produc deseuri in cantitati mai mari.
Ultima varianta ar fi sa suni si tu la ei (gasesti nr pe site), sa te inarmezi cu rabdare si tutun si sa vezi daca intre timp au pus containere undeva mai aproape de tine. Bafta! :)
ce bine ca stau la mama dracu', in sectoru sase unde, daca metrou nu e, macar canta vesnic gugustiucu. de-aia canta! de bucurie ca are unde recicla. macar cu-atat sa se mandreasca si el saracu.
oare daca vine piedone si la noi o sa ne puna crocodili in lac la moghioros? ca io daca nu ne aduce macar cinci foci sa lustruiasca gheata la patinoar, sa stii ca nu-l votez!
Am citit şi eu între timp comunicatul de pe site... şi mai zicea acolo că "instituţiile publice, asociaţiile, fundaţiile şi persoanele fizice sunt obligate să colecteze selectiv deşeurile de ambalaje în containere diferite, inscripţionate în mod corespunzător şi amplasate în locuri accesibile."
Asta înseamnă că vor să facă şi la blocuri colectare selectivă? Adică să aşteptăm şi o să ne vină cu containerele la nas?
Teoretic se poate face si la blocuri daca reusesti sa il convingi pe administrator sa incheie un contract cu ADP sau REBU prin care ei sa vina sa ia deseurile.
Apoi, administratorul vorbeste cu femeia de serviciu, asa incat ea sa ridice deseurile locatarilor si sa le puna intr-un loc stabilit cu administratorul si REBU.
Dupa aia, REBU vine si le ridica.
Totul e fain si simplu in teorie, pana la proba practica: de exemplu, unde stateam inainte aveam o doamna administrator care avea cam 70 de ani si care avea ochelarii pe cap si se panica fiindca nu mai stia unde si-i lasase:)
Depinde de implicarea administratorului...de felul in care isi face treaba femeia de serviciu (ca probabil va vrea niste bani in plus pt asta), de felul in care administratorul o verifica sa vada daca pune deseurile care unde trebuie...si tot felul de "sfinti" din astia mici care ne mananca pana ajungem la dumnezeul cel mare - centrul de reciclare.
@ liv:
nu-l vreti voi de tot pe piedone? :) Ca tot distreaza copiii by default, daca-i dai - mananca si pufuleti din mana, plus ca lustruieste si gheata daca-l rogi frumos, fara sa ceara peste in schimb. Hai, ca vi-l dam ieftin :)
stai sa vad ce zice gugustiucu:)
Daca-i din Drumul Taberei, ce sa zica decat "Lupta Steaua, Lupta Steaua!"...
:) bine-ar fi sa zica "lupta steaua". ti-am zis cand am fost la meci la steaua-timisoara? eeee... evoluase treaba.
la ultimul meci la care am fost (acum multi, multi ani), cea mai ingrozitoare strigatura era: "haide E-ul la culcare, ca va dam si pijamale si va dam si biscuiti, lua-v-ar naiba de tampiti!".
Alina, de cand ma "urmaresti" simt precum Catavencii ca cititorii mei sunt mai destepti decat ai lor. M-am prapadit de ras citind postul tau si comentariile la el. In Bucu stateam in sectorul 4, pe 11 Iunie, vad ca nici un punct de colectare nu e pe aproape. La Montreal nu separam nimic, in plus styrofoam nu se recicleaza in la Belle Province. Toate deseurile merg gramada la centru unde sunt separate...manual, de niste oameni cu manusi, masti si dopuri in urechi pentru ca banda rulanta si ce-o mai fi pe acolo huruie. In plus cica firmele care produc obiecte din deseuri nu prea au vanzari, dat fiind ca productia lor se vinde mai scump. Tu crezi ca din deseurile din Romania se produce ceva? Macar niste gugustiuci sau foci pentru sectorul 6? Piedone sigur e reciclat.
@ liv:
Dom'le, apropo de stadioane: avem noi doua un amic comun care are o carca de clase peste alea 12, face glume reusite (si aici nu ma refer la mancarurile pe care le gateste) si-n general e bun la casa omului. Cu toate astea, zicea la un moment dat ca "eu ma duc la stadion ca sa injur". Uite-asa, cand ii vine lui, il lasa nitel pe Cioran din mana, trage o fuga pana-n Ghencea ca Droopy pe deal cand nu putea sa urle, rezolva problema si gata, ochiul lui Sauron se inchide, ghearele se retrag, blana de pe corp ii dispare, lasa caprioara din gura si e din nou asa cum il stim:)
Acuma, eu nu-s microbista, dar sunt fete/femei care poate ar vrea sa mearga pe stadion si sa vada un meci live, ca asta o fi placerea lor si normal ar fi sa poata sa si-o indeplineasca. Dar cum la intrare se ofera, pe langa bilet, si o banana pentru energizarea babuinilor, e cam greu ca o fata sa se duca singura la meci. Nu mai zic despre cum e sa fii fericitul posesor al unui kinder de 6-7 ani, pe care sa vrei sa-l duci si tu la meci, asa, emotionant, like father and son, pe un stadion care e un imens loc de defulare si-n care psihiatrul sef alearga cu un fluier in gura.
Oricum e si o parte buna pentru kinder - isi dezvolta vocabularul cu o gramada de expresii noi si invata si cum capul vecinului din fata poate fi un excelent ogor pentru semintele din buzunar.
@ antoaneta:
Bine-ai venit pe razor :) Pai macar in Canada tot se face ceva (apropo, nu cred ca e singura tara in care alegerea deseurilor nu e industrializata - si in SUA sau in Marea Britanie, nu mai stiu sigur, e aceeasi tehnica - banda rulanta si angajati care le selecteaza manual). De exemplu, in Romania e o singura organizatie care se ocupa de colectarea electrocasnicelor si de reciclarea becurilor. Una, mare si lata... Iar becurile sunt de fapt doar colectate in Romania, pentru ca reciclarea se face in Germania, ca noi nu avem aparatura necesara. Iti dai seama cat costa transportul pana acolo, apropo de costurile de care ziceai :)
Acum habar nu am unde ajung de fapt toate deseurile astea selectate si ce se face cu ele. Un singur rezultat concret am vazut in ultimii ani vizavi de reciclare: o carte (prima si, din cate stiu, singura pana acum) care s-a printat pe hartie reciclata. Se cheama "Letopizdet", a lui Alexandru Vakulosvki si a fost lansata acum vreo 4 ani. De atunci, nimic :)
Se mai fac concursuri de obiecte (artistice sau nu) facute din deseuri, dar cam asta e toata vizibilitatea. A, uitasem, si mai sunt discursurile Dacianei Sarbu de pe platoul din Rosia Montana, vizavi de Gabriel Resources :D Apropo, nu i-o lovi si pe ei criza? De tot?:) Ca tu esti mai aproape, poate stii mai mult :)
Alina, criza loveste intotdeauna cu precizie in cei mici si mijlocii, astia mari se aleg de-abia cu tivul zdrentuit. Cu cat e umbrela mai mica, cu atat te ploua mai tare.Asa ca nu-mi fac griji pentru Gabriel Ressources, ci pentru Rosia Montana. Stiu cu toate astea ca Boeing in USA, Pratt&Whitney in Canada(motoare pentru avioane) si producatorii de masini vor face disponibilizari masive.
Misto faza cu becurile reciclate in Germania, oare poluarea produsa de transportul lor este compensata de reciclare?
NB Aici femeile sunt mari amatoare de sport iar mamicile isi duc odraslele la hockey de mici. De-asta zicea Sarah Palin ca este the ordinary hockey mom, aia din tribuna care sare si se agita.
Apropo de criza, matusa-mea a zis o chestie misto :) Zice: "ei, na! Criza! Criza se simte la astia mari, ca la noi, astia mici, e acelasi lucru. Eu imi dramuiam la fel banii de paine si inainte de criza, si acum" :)
Sunt bata la economie si chestii de-astea de om mare, dar vad in jur ca dimpotriva, firmele mari, in special multinationalele, o duc cel mai greu. Samsung, Orange, HP etc fac concedieri, angajeaza din interior, anuleaza teambuilding-urile, petrecerile firmei, chestii din astea, din ce mi-au zis oameni care lucreaza acolo. Am cativa prieteni care au firme mici, cu maxim 10 angajati si care inca rezista pe metereze fara sa dea afara oameni, chiar daca e destul de greu.
Pe cei din Rosia Montana presimt ca ii cam lasa reci criza asta :) Din fericire, vreau sa zic...fiindca laptele de la vaca din curtea lor nu e nici mai scump, nici mai ieftin ca inainte :). Cat despre Sf. Gabriel, deocamdata pare ca si-a cam luat-o. De 12 ani se tot chinuie sa puna mana pe Rosia si nu-i mai iese. A disponibilizat jumatate din angajatii pe care-i avea in Romania, iar deocamdata proiectul e in stand by. Din fericire, s-a facut suficient tam-tam pe subiectul asta, asa incat ong-urile care s-au tot batut in procese cu ei sunt sustinute si de ong-uri internationale, ceea ce-i bine, pentru ca daca Guvernul face prostia si aproba proiectul, n-o sa si-i puna in cap doar pe romani, ci si pe unguri (care sunt patiti cu accidentul de la Baia Mare, cand i-am fericit cu o portie de cianuri in Dunare) si toata floarea cea vestita a Europei.
Hai ca iar m-am lungit ca o zi de post. Si nici vreun meci de hockey la care sa mergem nu exista, ca sa ne revenim cu capul :) Oare ceva mai insorit n-ar merge? O dupa-amiaza pe strazile din Portugalia sau Argentina, de exemplu? :)
prin sectorul 2 sunt niste containere separate pe hartie / plastic / sticla, si o buna bucata de vreme m-am indignat naiv ca lumea arunca in ele gunoaie de-a valma. acum ma intreb daca masina de gunoi care le goleste mai tine seama de eticheta sau e doar praf in ochi...
@ boladenieve:
Va dura foarte mult ca toti oamenii sa-si schimbe atitudinea daca statul nu face politie cu ei. Daca ar fi pubele din astea la fiecare scara si fiecare administrator ar primi amenda atunci cand REBU gaseste gunoi amestecat in pubelele in care ar trebui sa fie selectat, sa vezi ce s-ar educa romanasii nostri cand i-ar arde la buzunar.
Sunt sigura ca-s multi care arunca gunoiul aiurea, dar cred ca-s si mai multi care il arunca asa cum trebuie. Cel putin in sectorul 6, pubelele de plastic erau mereu pline la refuz, asa incat oamenii lasau PET-urile langa pubela. Si sunt multi care vor ca pubelele astea sa fie mai multe si mai bine plasate, fiindca ei chiar isi doresc sa colecteze cum trebuie. Trebuie doar sa-i mai ajute si primaria.
Cat despre masinile de gunoi, am auzit si eu de multe ori ca iau plasticul si hartia si le arunca la un loc cu restul gunoiului, dar asta deja nu mai tine de tine, fiindca tu ai facut tot ce puteai sa faci, respectiv sa colectezi selectiv. Faptul ca sunt cativa nesimtiti care isi bat joc de efortul tau ar trebui pedepsit de primarie, dar n-ar trebui sa te impiedice pe tine sa mai colectezi separat. Nesimtirea se poate sanctiona, din care cauza poate sa dispara in timp; important e, zic eu, ca dupa ce nesimtitii vor fi disparut, sa nu fi disparut si "simtul civic" al celorlalti.
Post a Comment