Pastrati Rosia verde!

Sustine Rosia Montana in UNESCO World Heritage

Monday, March 30, 2009

Cum am petrecut Ora Pamantului

Sambata seara am scos tot din priza, am inchis luminile si am plecat spre Piata Constitutiei, unde am dat peste cateva sute de oameni, o scena micuta si un telescop. Majoritatea celor de acolo erau grupuri de voluntari care voiau sa faca parte din numarul "60" alcatuit din lumanari aprinse. 60 vine de la cele 60 de minute - Ora Pamantului (au intrebat mai multi ce inseamna, de-asta am adaugat si aici).

Astroclubul Bucuresti a adus si un telescop prin care puteai sa vezi roiuri de stele care, in mod normal, nu se vad din cauza luminilor orasului. Tot de la ei am aflat si de conceptul de "poluare luminoasa", care se refera la o parte din lumina stalpilor stradali, indreptata spre cer - unde nu foloseste nimanui si nu spre asfalt - unde ar trebui sa se indrepte 100%. Daca tin bine minte, 30% din lumina acestor stalpi se indreapta in sus, deci este consumata degeaba. De aici si numele de "poluare luminoasa".

Cu 20 de minute inainte de incepere, ne-am asezat fiecare in dreptul unei lumanari (350 la numar) si am format un "60" din oameni si lumanari. La 20.30 au inceput sa se aprinda lumanarile, din mana in mana. Sau din "lumina in lumina", pentru ca era exact ca la Pasti, nu doar la partea cu lumanarile, ci si ca atmosfera. Pentru ca nu au fost foarte multi oameni (350 de voluntari pentru lumanari, plus inca circa 200 de spectatori), era un aer intim, familiar.



La 20.30 s-au stins, pe rand, luminile Casei Poporului, in aplauze si strigate. In acelasi timp s-au stins luminile la Ateneul Roman, Cercul Militar, Muzeul National de Arta, Opera Romana.

Dupa circa un sfert de ora in care am tinut lumanarile cat mai sus, le-am dus langa scena, unde au inceput apoi sa cante Sistem. Nu au avut microfoane, nici boxe, nici reflectoare, pentru a nu consuma curent. Lumina a venit de la iluminatul stradal, de la cele 3 butoaie de pe scena in care ardea spirt si de la lumanari. A fost fain, oamenii s-au agitat pe scena si au reusit sa-i faca si pe cei din public sa sara sau sa bata din palme. Pacat doar ca au cantat foarte putin, cam 5 melodii. Dupa ce s-a terminat concertul, spectatorii au fost invitati la telescopul Astroclubului, asa ca instantaneu s-a format o coada de cateva zeci de metri, care se lungea vazand cu ochii. Evident, pana m-am prins eu ce se intampla, coada era deja mult prea mare, asa ca am plecat.

In concluzie, am aprins, multi oameni, o lumanare "in memoria ecologiei". A fost frumos, chiar daca nu au fost atat de multi cum ma asteptam. Dar poate tocmai de-asta, atmosfera a fost mult mai personala decat la un eveniment care strange mii de oameni. Nu e mult per ansamblu, dar e foarte mult comparativ cu anul trecut, cand abia s-a auzit de eveniment (pentru ca anul asta organizatori au fost WWF). Sper ca la anul primaria sa stinga luminile stradale macar in centru. Iar peste doi ani, in tot orasul. Macar asa, chiar si incetul cu incetul, si tot se schimba ceva.


Foto de aici

2 comments:

aristocle said...

Ehe, eu am făcut oră de poezie! Am stins becurile, am aprins trei lumânări şi am citit din Cohen cu soţia. Una eu, una ea, şi tot aşa până la 21,30. Nici nu ştiu când a trecut timpul...

Alina said...

eee, ce fain! :) Ar fi bine sa fie cate o ora de-asta a pamantului in fiecare zi..:)