Pastrati Rosia verde!

Sustine Rosia Montana in UNESCO World Heritage

Thursday, March 26, 2009

Alexandru Vakulovski - roger and out of Romania

Aflu de pe blogul lui Mihai Vakulovski, via Aristocle, ca scriitorul Alexandru Vakulovski a fost expulzat din Romania si nu mai are voie sa calce pe duiosul pamant mioritic in urmatorii 2 ani si jumatate. Cauza? Perioada de sedere temporara in Romania i-a expirat, iar pana la data expirarii Alexandru nu a reusit sa obtina cetatenie romana. Din cate am inteles, asteapta de 4 ani sa primeasca cetatenia. Altii o primesc la o saptamana, o luna, in functie de spaga (intre 3000 si 4000 de euro, zice Gardianul ). Asta a fost ghinionul lui Vakulovski - ca a facut proasta alegere de a scrie poezie si teatru, a traduce (Vladimir Sorokin), scrie propriile romane (Pizdet si Letopizdet) sau a lucra ca ziarist. Din activitatile astea, da, poti strange 3-4000 de euro, doar ca in vreo 5-6 ani. Perioada in care ar putea, teoretic, sa obtina si cetatenia, fara nicio spaga. Doar daca nu e expulzat intre timp.

Acum - si mai subiectiv: fratii Vakulovski sunt pe la toate treb'soarele care iti gadila in mod placut intelectul: la Artmania, la Fanfest, la Stufstock, la lansari de carte, la intalniri literare, la bere, la concerte, in reviste online, in Sapte Seri. "Letopizdetul" lui Alexandru a fost printre primele carti printate pe hartie reciclata. Piesele lui de teatru s-au jucat in Romania, Anglia si Germania. Sigur, nu poti cere functionarului care pune stampila pe actul care-ti atesta cetatenia romana sa-si extinda lectura si in afara prognozei meteo din Libertatea. Dar sefului lui ai putea sa-i ceri? Iar pe el, pe Stat, ai putea sa-l dai in judecata? Nu neaparat pentru faptul ca interzice intrarea in Romania unui om care a scris in si despre tara asta... ci pentru faptul ca Vakulovski a preferat sa astepte legal, fara a da spaga, obtinerea unei cetatenii pe care alte nationalitati (arabi, chinezi) o obtin mult mai rapid, cu sau fara spaga. In cazul basarabenilor, asteptarea dureaza cel putin 5 ani.

Inca nu ma pot dezmetici dupa seria de aberatii tipice statului roman pe care le-am aflat in ultima vreme pe propria piele. Sau poate abia acum incep sa ma trezesc? Asta explica de ce romanii au ajuns sa puna Biserica pe primul loc in topul increderii in institutiile de stat?

6 comments:

Glory Box said...

Am un fost coleg de facultate basarabean care e in Romania de la 14 ani. Inca nu i-au dat cetatenia, desi a facut ceva eforturi. Mai putin sa dea spaga ...

Alina said...

Spaga...un amanunt nesemnificativ, dar esential :)

Anonymous said...

romania gyyaaaa! romania rulz!

Alina said...

Trei Romanii la 10.000 aveemmmm...

Antoaneta said...

Acu' zic si eu, institutiile de cultura sau ziarele pe lânga care activeaza, nu puteau sa faca un mic lobby?

Alina said...

Ba da, Mihai Vakulovski - fratele lui Alexandru a anuntat asta ieri, pe 25. Pana azi au publicat stiri Clujeanul (unde a lucrat Alexandru), Cotidianul, Hotnews, Observatorul Cultural, Evenimentul Zilei, Suplimentul Polirom. Au mai scris pe blogurile lor Iulian Tanase si Mugur Grosu.