Pastrati Rosia verde!

Sustine Rosia Montana in UNESCO World Heritage

Tuesday, February 10, 2009

Omul frumos

Banuiesc ca Dan puric face parte din categoria "love it or hate it". E cam greu ca felul in care gandeste sa te lase indiferent. Am auzit de m-am plictisit despre el ca ar fi fanatic religios. Si categorisirea asta cred ca e cel mai la indemana, pentru ca te ajuta sa nu-ti bati capul. Nu-l iubesc, dar pur si simplu cred in ce spune, ma regasesc in felul in care gandeste si imi plac foarte mult spectacolele lui. Am facut un fel de infuzie in ultima vreme cu piesele lui, acum ii citesc cartea si toate au venit mai mult sau mai putin intamplator. Important este ca mi-au facut bine. Iar conceptul de fanatism, de orice fel ar fi el, imi inspira ceva negativ, nesanatos. Iar ce produc ideile lui in mine poate fi orice, mai putin nesanatos sau rau.

Tocmai de asta inclin sa cred ca, de fapt, credinta lui este cea care il poate face sa trezeasca atatia oameni. Increderea in sine (a nu se confunda cu egocentrismul sau aroganta), puterea, naturaletea, linistea, umorul si simtul ridicolului/al modestiei de care te imbiba la fiecare spectacol sau interviu mi se par toate mici molecule care se hranesc dintr-un organism mai mare - credinta. Din prima intalnire "Omul frumos", care a avut loc in seara asta la Ateneu, am extras cateva idei pe care as vrea sa nu le uit si sa le dau mai departe:

  • Suntem o natie care a trait in frica, iar acum isi continua traiul intr-o frica soft. Avem nevoie de unitate intre noi, de constiinta individuala care duce la credinte unitare.
  • Avem trasaturi nobile, frumoase care nu sunt consemnate in niciun manual de istorie si de care nici noi nu ne mai aducem aminte.
  • Orice ideologie vine ambalata intr-o hartie lucioasa. Uniunea Europeana vine sa ne uniformizeze, sa ne "traduca", sa ne inteleaga pana la atom. Dar avem lucruri doar ale noastre. Tainele. Care raman ale noastre si care trebuie respectate in primul rand de noi. "Libertatea mea merge pana la granita libertatii celuilalt" difera in totalitate de "Libertatea celuilalt imi intareste mie libertatea".
  • "Grozave sunt relatiile dintre oameni!" - frumusetea inseamna potecile pe care le legam unii intre altii. Uratul, frica, adormirea intelectuala si spirituala sterg aceste carari, le prafuiesc, le pierd. Drumurile dintre noi se taie. Sfarsitul lumii (interioare si, implicit, globale) va veni atunci cand fiecare va trai izolat.
  • Respectul fata de tine, fata de trecutul tau, fata de cei din jur
  • Nu putem trai fara o ierarhie ("De-asta te bucuri cand iti pune mana pe frunte bunicul tau), probabil un apropo la "democratia" impusa de UE.
  • Frumosul este ca polenul de pe aripile fluturelui. Cand ai suflat acest polen, fluturele devine o omida care se taraste prin noroi.

Spre deosebire de mine, prietenul meu are o fire foarte practica. Am avut norocul sa primim doua invitatii ( un mare CHITZ pentru Liv :) ), realizand doar abia inainte de intrare ca, de fapt, una dintre invitatii ne prisoseste. Am trecut pe langa un barbat care ne-a intrebat daca nu avem un bilet in plus, am facut cativa pasi, apoi i-am cerut invitatia in plus prietenului meu si i-am dat-o barbatului; am simtit ca asa trebuia sa fac si din cauza asta m-am suparat cand prietenul meu mi-a zis ca ar fi trebuit sa ne plateasca invitatia. Dupa ce l-am ascultat pe Puric doua ore, la iesire taceam amandoi. L-am intrebat daca acum mai crede ca ar fi trebuit sa-i cerem bani omului aluia. Si mi-a raspuns fara nicio ezitare: "Nu".

16 comments:

Anonymous said...

Actorul asta este corespondentul local al ideologilor musulmani care-i categorisesc pe occidentali ca fiind toti ucigasi si pe rusi ca prieteni, acelasi tip uman ca si Liiceanu care incearca sa defineasca pe cei care ucid ca fiind alta fata, fara umanitate, dand astfel o explicatie... academica, cum se spune, a... le da binecuvantarea. Dupa astia, cei care ucid nu sunt oameni si deci, eliminarea lor nu este chiar crima. Traditia, religia sunt pentru ei niste pretexte prin care isi definesc inamicii si isi mobilizeaza adoratorii. Explica-mi de ce acum 20-30-40 de ani, rusii cei stalinisti erau buni prieteni cu musulmanii cei piosi, evlaviosi, etc, iar occidentalii care aveau alte valori, opuse rusilor erau tratati ca inamici, desi tot ceea ce reprezinta este exact pe dos, daca ar fi asa cum pretind. In fapt, sunt doar minciuni. Folosesc valori religioase ca sa-si bata joc de credinta oamenilor si ii ametesc cu minciuni si inchipuiri egoiste. Pentru mine actorul asta nu are valoare, iar cuvintele lui sunt goale.

Alina said...

Sincer, m-as fi mirat sa gasesc un comentariu despre altceva in afara de teoria conspiratiei si masonii care ne fac din vorbe. Cu toate astea, am publicat comentariul, pentru ca fiecare-i cu punctul lui de vedere.

"The truth is in the eye of the beholder", tocmai de asta in publicul de la Ateneu erau si neni de la Noua Dreapta, si calugarite, si barbati gelati si la costum, si eu, in hanorac si adidasi. Tocmai pentru ca fiecare intelege cat vrea sau, mai bine zis, cat poate dintr-o tema asa de generala cum a fost "Frumosul", in cazul evenimentului astuia. Frumos nu inseamna doar religie, doar credinta. Pentru un medic, frumoasa e bacteria care poate distruge o tumora, sa zicem. Pentru un reporter, un interviu reusit si asa mai departe. In Frumos nu e loc de persoane care folosesc "valori religioase ca sa-si bata joc de credinta oamenilor si ii ametesc cu minciuni si inchipuiri egoiste". Sunt niste afirmatii gratuite, nesustinute de vreun argument, care nu fac decat sa demonstreze ca ce am incercat sa redau in post-ul asta si ce a rezonat in tine nu au nimic in comun. Mesajul meu nu facea trimitere la politica, nici la mizerii, nici la istorie, ci doar la o stare de bine in care, uneori, daca introduci detalii care tin doar de lupta noastra disperata de a demonstra, de a ne incrancena, de a dovedi, de a fi supremi, starea aia de bine si liniste dispare ca magarul in ceata.

Ca nu ni s-au intersectat intentiile, nu-i un capat de tara, dar am sa te rog ca, pe viitor, cand simti ca iti vin teoriile conspiratiei peste stari, persoane, idei si, mai ales, sentimente care nu au nimic in legatura cu asta, sa ti le tii pentru tine/blogul tau. Multumesc.

vio said...

Măi...ce spune Puric e una, spectacolele sale sunt alta. E adevărat că el o mai ia prin bălării cu anumite discursuri şi constatări. Şi de aia şi eu îl ascult numai pe jumătate. Însă, am rămas surprinsă să văd că ceea ce face el pe scenă nu are nicio legătură cu fobiile lui. Şi asta e bine.
Şi aş îndrăzni să am altă părere draga mea cornuleţ, in continuare, mi se pare că ceea ce văd în spectacolele lui sunt scenete cam de mâna a doua. Unele, însă sunt mişto, dar nu într-atât încât să mi le amintesc toată viaţa. Până la urmă, asta ţine totuşi de gustul fiecăruia.

Deci, ce voiam eu să spun este că ar trebui să avem mai multă grijă când judecăm un om. Să nu dăm sentinţe, domne. Să nu dăm sentinţe căci vom ajunge incontestabil la aberaţii.

Alina said...

@ vio:
1. E adevarat ca uneori o ia prin balarii cu unele chestii, dar de-aia avem capacitatea de a selecta si retine anumite lucruri si de a le elimina pe cele care credem ca nu ne folosesc.

2. Culmea, dar mie mi se pare ca nu exista o diferenta extraordinara intre ce spune si spectacolele lui, decat poate la nivel de ambalaj. Mesajul lui e impartit: o senzatie iti lasa cartile lui, alta iti lasa spectacolele, dar daca pui senzatia 1 langa senzatia 2, intelegi ca ele alcatuiesc un intreg, chiar daca, luate separat, par ca nu au prea multe in comun.

3. Nu inteleg la ce te referi cu "fobiile lui". Daca te referi la "obsesii", respectiv religia, e destul de prezenta in spectacolele lui, cel putin in alea pe care le-am vazut eu. E adevarat ca nu am fost la cele la care ai fost tu.

3. Scenetele de mana a doua tin pur si simplu de gust.

4. Si da, ai dreptate cu aberatiile si catalogarea oamenilor. Cateodata insa ma enerveaza foarte tare copitele bagate in ceva lin si neted. Ar trebui sa fiu mai toleranta, dar cateodata nu-mi iese.

Alina said...

Si daca as si invata sa numar, ar fi si mai bine :)

Alina said...

A, inca ceva. Evident ca nu suntem cu biciul pe plantatie, ca sa avem toti aceeasi parere. Ma intereseaza insa cat de argumentata e parerea respectiva. Altfel, pot sa vin si eu sa zic ca maine o sa inceapa al treilea razboi mondial, din simplul motiv ca asa mi s-au aliniat mie planetele in ziua respectiva si pentru ca mai am si banuiala ca m-au lucrat evreii, cum mai au ei prostul obicei, sa lucreze...

Livia Gyongyosi said...

si io, si io, si io! ca nu era sa raman asa, nevorbita pe ziua de azi:) dom'ne, cine hotaraste ce e balarie si ce nu? si pe ce se bazeaza? peste 50 de ani o sa mai conteze ce credem noi? da pentru puric o fi contand?

Alina said...

nu prea cred, dar sa fie "de sufletul nostru" :)

Livia Gyongyosi said...

a! si, dupa mine, ce spune puric are mare, dar foarte mare legatura cu ce vezi in spectacolele lui. lucrurile in care crede le gasesti fix in fiecare spectacol de-al lui. de fapt, ca sa ma dau pe fata, mie tipul mi se pare genial. si cum sunt o incapatanata, imi ajunge parerea mea mie. :)no offense.

Alina said...

Mimi, te iubesc! :D Na, ca mi-a iesit porumbelul :D

Livia Gyongyosi said...

las ca-l prind io si-l frig cu garnitura de spanac, nu-i bai de-aia! :D

vio said...

Băi...mie aia cu poporul român un popor minunat, dar pângărit şi adus la tăcere de forţele ostile străine...cum să zic...nu prea îmi miroase a liliac. Şi această idee care apare neîncetat în cartea lui nu apare în spectacolele lui, de altfel nişte scenete simple despre orice. de multe ori mişto, dar de la fel de multe ori insipide.

şi, na, mai sunt multe lucruri care nu-mi miros mie a bine, iar tipul nu are nicio tangenţă cu genialul. eu nu am învăţat nimic nou de la el, de ex. a făcut speculaţii şi interpretări pe care le-am făcut şi eu pe cont propriu. aşa că nu înţeleg unde e genialitatea lui.

dar, na, să vă placă dacă vreţi, pe mine însă nu mă satisface în niciun fel sau poate nu sunt eu capabilă să îl înţeleg. dar să-l mai lăsăm în lumea lui şi să fie sănătos.

Alina said...

Ma...cred ca diferenta majora intre "speculatiile si interpretarile" lui si ale noastre este faptul ca el pastreaza un echilibru intre realitatea lui si realitatea generala. De-asta a atras/fascinat atat de multi oameni, pentru ca vorbeste nu doar limba lui (cand e singur, seara, si se uita in oglinda), ci si limba lor. Noi, de cele mai multe ori, nu balbaim decat limba noastra - cu dorintele, frustrarile si bucuriile noastre, fara sa reusim sa lasam o amprenta prea adanca in altii.

S-a intamplat sa fi avut si eu, si altii, anumite interpretari pe care sa le fi gasit apoi in ideile lui, asta nu poate decat sa ma bucure ca avem un teren comun. Dar de la asta si pana la a spune ca nu aduce nimic nou, ca nu te imbogateste cu nimic, mi se pare exagerat. Pana la urma, daca nu are nici urma de genialitate (sau macar de ceva special), cum a reusit sa ia atatea premii pentru spectacolele lui? (ma rog, aici e vorba de o confirmare concreta, de niste premii care nu prea au importanta, din pct meu de vedere, ci mai mult conteaza ce produce in tine). Dar oricum, discutia e inutila, sunt unele detalii cu care ori rezonezi, ori nu, indiferent de argumente. E simplu :)

vio said...

după cum am zis, să fie sănătos şi să creeze mult. că rău nu face. din contră.

Alina said...

* "Ce produc in tine" - ele, spectacolele, ma scuzati :)

Alina said...

Pai da?! Ce, a furat, a dat in cap la oameni? :))