Pastrati Rosia verde!

Sustine Rosia Montana in UNESCO World Heritage

Monday, May 21, 2012

Buna, sunt Alina si am diabet. Si as vrea sa am in continuare unde sa ma tratez.

La centrul de diabet “Cristian Serban”, din Buzias, am fost prima oara acum vreo 12 ani. Auzisem pe atunci ca e singurul centru din tara in care tinerii cu diabet sau hemofilie au parte de analize si tratament asa cum ar avea prin spitalele private de afara. Adevarul era pe aproape.

Acolo am avut parte, pentru prima oara, de medici care mi-au explicat pe indelete absolut tot ce doream sa stiu legat de boala mea, calm, civilizat, zambitor. Pentru fiecare pacient exista inclusiv consiliere psihologica sau vizita la capela, daca si-o dorea, lucruri despre care nu m-as fi gandit niciodata ca pot fi oferite de un spital. Am facut tot felul de analize detaliate (tot pentru prima oara, fiindca spitalele romanesti nu asigura asa ceva, nu au nici banii, nici aparatura), am urmat cursuri de educatie medicala (foarte utile), mi-am miscat fundul la sala de sport si la piscina, am fost la masaj medical, pentru ca aveam probleme cu spatele. Toate au fost asigurate gratuit de centrul asta. Tot ce a trebuit eu sa fac a fost sa vreau sa vin.

Intre timp, probabil ca fondurile s-au mai imputinat: anul trecut, cand m-am internat iar acolo, mancarea era proasta, iar personalul, pe alocuri, neglijent. Cu toate astea, treaba mergea in continuare si chiar doar pentru analize, tot merita sa mergi. Asa ca mi-am propus ca in primavara asta sa revin pentru un tratament specializat, care necesita perfuzii zilnice timp de o saptamana si pentru care nu m-as fi internat nici moarta intr-un spital de stat. Nu stiu daca a fost noroc sau nu faptul ca nu am apucat sa-mi programez internarea pentru luna asta.

Zic asta pentru ca, acum doua zile, la centru a izbucnit un incendiu care a “mancat” cam jumatate din cladire. Din fericire, nimeni nu a patit nimic, dar focul a distrus tot acoperisul si etajul doi. La etajul doi mergeam sa ni se faca testele pentru neuropatie. Tot acolo era laboratorul unde, in aceeasi zi de la recoltare, erau gata analizele pentru sange si urina. Probabil ca existau si alte aparaturi la care pacientii nu aveau acces. Oricum ar fi, toate astea sunt distruse acum, la fel si camerele in care erau internati cam 20 de pacienti pe serie. Asta, la etajul doi. Nu stiu in ce stare e etajul 1, cu receptia de inregistrare, sala de mese, bucataria si restul incaperilor pentru pacienti si medicii de garda.

De ce am scris toate astea? Pentru ca e mare, mare nevoie ca acest centru sa fie pus inapoi pe picioare. E singura sansa pentru ca tinerii cu diabet si hemofilie sa inteleaga cat de important e sa aiba grija de ei si sa primeasca un tratament bun, gratuit. Nu mai vorbesc despre cei care au creat acest centru, medicii Viorel Serban si sotia dansului, d-na Margit Serban, in memoria fiului pe care l-au pierdut. Sunt niste oameni foarte buni, foarte calzi si cu un bun-simt imens. Cand i-am scris d-lui Serban ca sa il intreb cum putem ajuta, daca exista un cont pentru donatii, mi-a raspuns dandu-mi contul si adaugand: “numai daca nu va afectează bugetul”. Asta in conditiile in care amandoi au ajutat mii de pacienti in toti anii astia, fara sa le ceara absolut nimic in schimb. Mie mi se pare extraordinar. Cum sunt oamenii astia si ce au facut pana acum.

De-asta las mai jos si contul pentru donatii. Nu stiu daca ghinionul asta stupid va atrage atentia vreunei companii. Nu stiu daca va exista vreun om care sa vrea sa dea macar 10 lei, poate doar cei direct implicati si rudele lor, care inteleg cat de important e ca acest centru sa ramana deschis in continuare. Dar multumesc oricum.

Cont: RO03BRDE360SV17690543600, BRD Buzias, pentru Centrul Medical “Cristian Serban”

Site-ul centrului: http://www.ccserban.ro/
Detalii despre incendiu: http://www.adevarul.ro/locale/timisoara/Pagube-incendiul-centru-Buzias-VIDEO_0_704329564.html#No comments: