Pastrati Rosia verde!

Sustine Rosia Montana in UNESCO World Heritage

Thursday, January 22, 2009

Mesaj de intensa coloratura estetica

Scrisoare catre Mimi si nu numai:

Am un acces de toleranta si nu stiu ce sa fac cu el. Azi am stat mai mult cu un copil care n-are nici doi ani. Aniela e frumoasa, sunt sigura ca e si desteapta, are doi ochi, doua maini, doua picioare, doua emisfere functionale. La parinti nu mai are doi. La kilograme are cat un copil de 5 luni. Cred ca tot 5, dar bai, ii face si maica-sa pe luna, noroc cu servetelele umede. Toata lumea crede despre ea ca e "nedezvoltata" (ca sa fiu blanda), inclusiv maica-sa, care nu o duce la spital fiindca nu are timp, dar isi rezerva sedinte la manichiura.

Nu stie sa mearga cum trebuie si abia silabiseste "tanti", "mama" si "papa" pentru ca toti o dau de la unul la altul si nu au rabdare s-o invete. Nu socializeaza cu alti copii pentru ca nu stie cum, bonei fiindu-i lene sa o duca in parc. Pe de alta parte, ar putea sa faca bine toate astea, fiindca atunci cand te joci putin cu ea si-i vorbesti, rade tot timpul, vrea la tine si iti zice pe nume in felul ei. Maica-sa e, desigur, ocupata. E toata ziua la munca, ortodoaxa. Azi, bona a zbierat in spume la mine - "NU! NU!!!" cand am vrut sa-i cumpar un balon asteia mici, noroc ca uneori aud doar ce vreau. Din pacate, Aniela nu aude doar ce vrea, ci aude tot, chiar si faptul ca bona vorbeste despre ea ca si cum nu ar fi un om in carne si oase, ci o papusa de plastilina sau, mai rau, ca si cum nu ar fi deloc acolo.

In fine, ce vroiam sa fac in accesul de toleranta era un poll. Si anume, ce propui sa se intample in situatia asta:

a) Mama sa castige la tombola un bilet dus catre Siberia
b) Iadul bonei sa fie inghesuit de baloane
c) Cineva, persoana importanta, nu spui cine, sa sune la asistenta sociala
d) Sa infiintam ONG-ul "Salvati instinctul matern"
d) Ce mama dracului, au luat-o toti razna?!

PS: Ah, dar abia astept din nou comentarii a la Gaza - "Dom'le, ce are Aniela asta in plus fata de alti copii neglijati de niste parinti corporatisti?" Stiti cum m-as uita la comentariile astea? "Ca la Dumnezeu, sa traiti!".

11 comments:

Livia Gyongyosi said...

da tu cum ai acces la ea? la asistenta sociala nu stiu daca nu i-ar fi mai rau decat aici. poate numai daca asistenta sociala ar putea sa vina sa o educe pe maica-sa. sa o oblige sa faca niste cursuri de trezire a instinctului matern. altfel nu stiu daca ar iesi ceva mai bun pentru ea. desi daca zici ca nici macar nu vorbeste... pacat ca nu are o bona buna. poate ii gasim una si o convingem pe mama sa o inlocuiasca?

vio said...

Aniela este femininul de la Aniel. Unde Aniel este numele unui inger. Nu imi mai aduc aminte daca este inger biblic sau de alta natura. Si, Aniela poate sa vina sa se dea cu mine si cu Livia pe tobogan. Atata am avut de spus.

Alina said...

@ liv - Maica-sa nu prea e-n mintile ei, in sensul ca e inconstienta. Copilul are nevoie de ingrijire constanta ca sa se dezvolte mai intai fizic asa cum ar trebui. Nu e vorba ca maica-sa nu stie ce sa faca (a primit schema de regim alimentar de la medic pentru asta mica, are medicamentele acasa pentru ea), ci faptul ca nu o intereseaza. Daca asta mica e racita, maica-sa ii da antibiotice doua zile, pana cand vede ca i-a trecut, dupa care gata. Medicamente pentru imunitate - la fel, i-a dat cateva zile, pana s-a plictisit (maica-sa, nu Aniela). Asta incerc sa zic, ca pe maica-sa nu o intereseaza, de-asta i-a ales si o bona din bloc, care o costa mai putin, ca "na, ne cunoastem", dar pe nimeni nu ingrijoreaza ca aniela are 9 kg la aproape doi ani. Cat are un copil de 5 luni. Asa ca singura solutie pe care o vad e ca asistenta sociala sa ii dea un avertisment maica-si, pentru inceput. Daca ar lua-o, probabil ar duce-o intr-un plasament. Nu cunosc procedurile in cazuri de-astea.

Alina said...

@ vio - ma tem ca in cazul asta nu prea mai are importanta etimologia cuvantului :) Sau o are pe undeva pe la sfarsit... Poate eu nu am explicat cum ar fi trebuit toata treaba, dar cu cine ar avea sau nu Aniela sa se dea pe tobogan acuma e cumva surclasat de faptul ca nu e ingrijita nici fizic si nici afectiv asa cum ar trebui. Are comportament de copil neglijat, asa cum vezi prin centrele de copii abandonati (se leagana, isi musca buzele si cica bona abia a dezobisnuit-o sa nu se mai dea cu capul de diverse obiecte). A, si stii care e cea mai tare faza pe care a invatat-o bona? Constructiva, de altfel: sas-i fluture mana pe langa cap si sa zica "u-u, uu-u", ca atunci cand te referi la cineva ca ar fi nebun. Acum...nu mai gasesti totusi ceva de zis in plus?:)

Anonymous said...

Buna,
iti recomand sa anunti DGASPC-ul din sectorul de care apartine fetita. Faci doar o sesizare de neglijenta si copil subdezvoltat si precizezi ca nu vrei sa se spuna cine a facut sesizarea. Vezi poate se intampla ceva asa. Daca nu se ia nicio masura, contacteaza-ma, te rog, pe adresa ionelagavriliu@yahoo.com
Iela

Anonymous said...

buna treaba cu sesizarea. vin asistentii sociali si or sa aiba o grija de ea de nu o sa o mai scape nici dracu din ghearele statului bun si blind. ma rog, asta e parerea mea. daca fetita nu vorbeste, pot fi sint tulburari psihice la mijloc, dar poate fi si pur si simplu o intirziere fireasca. blaga nu a scos o vorba pina la 4 ani si cind s-a pus pe scos... stim toti ce a iesit. Iar cu vorbaraia nu faci nimic oricum. Ia-o acasa la tine. Si gata. Pe mama nu o vei schimba. Corporatista sau nu, cu manichiura sau nu, tot aia o sa fie si daca ii da cineva bite in cap zilnic sa aiba grija de copil. Inteleg ca de platit o bona plateste... Schimbati-i cu forta bona. Gasiti o doamna care sa fie in stare sa comunice si sa iubeasca un copil. Dar, de vorbit e usor, de facut, de fapt, nimeni nu isi asuma ceva concret. Ma uitam mai acu vreo doua saptamini la teve la o emisiune cu copii care vin sa cinte si au situatii din cele mai disperate. Ce folos ca mi-au dat lacrimile? Ca imi venea sa imi tai venele in lung uitindu-ma la copilul meu bine hranit, cu parul balai, spalat cu cel mai scump sampon de pe piata si ale carui singure griji se refera la tipul de jucarie pe care si-l doreste azi, pe loc, acum? Ce credeti? am dat fuga la banca sa vars macar o suta de lei intr/un cont? Nu. Am fugit la femeia aia care voia sa renunte la el pentru ca nu avea cu ce sa-l creasca si sa il aduc la mine acasa? Nu... Si cu asta am cam spus tot ce aveam pe suflet. Nu sint cu nimic mai buna decit mama aia care se duce la munca si isi neglijeaza copilul.

Anonymous said...

PS: studiile arata ca un copil care nu invata sa comunice verbal pina la 7 ani este irecuperabil. Creierul nu va mai putea niciodata, like in NICIODATA, sa reia acest proces de comunicatie. Limbajul se poate initia exclusiv pina la 7 ani. Dupa aia... vom vorbi de un ursulet de plus subponderal si extrem de tacut. Sa nu iti vina sa isi iei cimpii???

Alina said...

@ Ionela - fetita e din Ploiesti, am trimis astazi o sesizare catre DGASPC Prahova, la care astept un raspuns. Dupa cum ziceam, nu stiu care sunt procedurile in cazuri din astea, dar ma gandesc ca ducerea copilului intr-un centru de plasament e cumva masura cea mai drastica, la care ar fi bine sa nu se ajunga (doar daca intr-adevar nu se poate altfel). Poate exista un fel de avertisment sau de verificare periodica a mamei - daca se vad imbunatatiri in starea copilului. De fapt, asta am si intrebat la dgaspc. Sa vedem ce raspuns primesc.

Alina said...

@ Vasilissa - da, o solutie ar fi schimbarea bonei, dar problema e, bineinteles, cine sa poarte discutia lamuritoare cu mama. Bona - care n-are niciun interes sa piarda banii? Nora bonei - care e cam obligata sa locuiasca impreuna cu bona pentru ca nu ii ajung banii? (are copil de 4 luni si nu si-a primit indemnizatia pana acum, like nothing, nada, zero lei, zero bani, dar asta e alta poveste). Sau as putea sa ma duc pana in Ploiesti, sa bat la usa maica-si si sa-i zic - "Nu ma cunoasteti, dar eu va cunosc"...:)

Da, iti vine sa-ti iei campii si de cele mai multe ori nu stii sau nu poti sa faci nimic. Sper ca dupa raspunsul celor de la Protectia Copilului sa-mi dau seama daca/ce se poate face.

Adrian Costea said...

io stiam ca blaga nu a vb pana la 3 ani, nu 4. ("Inceputurile mele stau sub semnul unei fabuloase absente a cuvantului ...")
perfect de acord cu tine, Alina. Copilului ii este intarziata dezvoltarea periculos de consecvent. Acum o saptamana am fost cu roxana la niste vechi prieteni. Clara, 2 ani, a stat cu noi. Vorbeste coerent si mai ales corect. In plus, are o memorie auditiva de te da pe spate. A recitat din prima cuvantul "exhaustiv" iar "sternocleidomastiodian" din a treia repetitie. cul, huh?
A, sa nu mai spun ca roxana a pus-o sa zica: "Adi e varza" si asa mi-a zis toata seara. Cred c-am ramas "unchiu' varza"

Alina said...

:)) Varza e buna de pus la rana, deci cred ca de fapt era un compliment :) Clara e foarte tare, mie nu-mi iesea faza cu "sternocleidomastoidian" nici in liceu, cand ma scotea la tabla.