Pastrati Rosia verde!

Sustine Rosia Montana in UNESCO World Heritage

Tuesday, December 16, 2008

Brad de unica folosinta... sau nu

Urmatoarea face din categoria “Ecologica contra”, “The power is yours”, “Bob cu bob se umple sacul” etc. Daca te identifici cu unul din colegii mei care se plangea ca-l enerveaza prietena fiindca se tot tine de capul lui sa stinga lumina cand iese din camera, ca sa nu se mai consume atata energie si sa nu mai polueze, atunci nu citi.


E vorba de un fel de gest de caritate, ca tot se poarta in perioada asta, doar ca nu e adresat oamenilor, ci brazilor de Craciun. De fiecare data cand tii sa cumperi un brad adevarat, ca sa iti miroasa frumos in casa, nu mai iei in calcul ca bradul o sa ajunga la ghena peste cateva saptamani. Altii s-au gandit la asta si au venit cu o initiativa pentru a combate risipa, distrugerea unor copaci vii, cand oricum ducem lipsa de spatii verzi/oxigen/natura intacta etc.


Initiativa consta in cumpararea unui brad care, dupa ce va fi impodobit si folosit de Craciun, nu va mai ajunge apoi la ghena, ci va fi replantat in Bucuresti si in imprejurimile lui. Tu il cumperi ori gata pus intr-un ghiveci, ori cu radacinile bagate intr-un balot de pamant, te bucuri de el, dupa care, cand s-au terminat Sarbatorile, il returnezi, iar voluntarii unor asociatii vor replanta toti acesti brazi. A, si pentru ca toata lumea e in criza, nu-i asa, mai merita amintit si ca brazii sunt neaosi, plantati si crescuti in Romania, astfel ca sunt si mai ieftini, iar tu mai si spriijini economia locala.


In unele cazuri, chiar ti se dau inapoi o parte din banii pe care i-ai platit pentru brad. E o idee pe cat de simpla, pe atat de functionala si de bun-simt. In functie de asociatiile care au adoptat aceasta initiativa, brazii sau molizii costa intre 100 si 250 ron. Se pot comanda online de aici si de aici.

No comments: