Pastrati Rosia verde!

Sustine Rosia Montana in UNESCO World Heritage

Friday, February 4, 2011

Rosia Montana, 1880 de ani de istorie si petrecerea de dupa :)


Duminica, 6 februarie, incepand cu ora 16:00, Clubul Taranului gazduieste „Ziua Rosiei Montane”, un eveniment organizat de catre Asociatiile Bucuresti si Alburnus Maior cu ocazia implinirii a 1880 de ani de la prima atestare documentara a Rosiei Montane. Acest eveniment se desfasoara simultan cu altele similare in 15 orase din Romania.

Pentru a sublinia importanta conservarii patrimoniului cultural al Rosiei Montane, dar si pentru a atrage un semnal de alarma asupra pericolului mineritului cu cianuri, la eveniment se va difuza in premiera documentarul „Alethea – amintiri din viitorul Rosiei Montane”.

Documentarul, realizat de Petra Holzer şi Ethem Ozguven, prezinta situatia localitatii miniere Bergama (Turcia): compania Eurogold începe exploatarea aurului cu cianura, oamenii sunt dati afara din propriile case, solul este otravit, autoritatile capituleaza. Este o realitate care seamana izbitor cu cea de la Rosia Montana.

O alta proiectie de documentar va fi cea a “New ElDorado”, in regia lui Tibor Kocsis. Filmul, premiat la numeroase festivaluri internationale, prezinta povestea locuitorilor din Rosia Montana in urma actiunilor pe care compania Gabriel Resources le-a demarat aici in vederea unui proiect de exploatare miniera pe baza de cianuri.

De asemenea, evenimentul va include o prezentare despre
importanta patrimoniului istoric si cultural al Rosiei Montane, realizata de Asociatia Studentilor la Istorie “Dacia”.

Nu va lipsi vernisajul expozitiei foto “Rosia Montana – ieri si azi”, in care vor fi prezentate 30 de fotografii actuale si de arhiva. Imaginile prezinta peisajele, oamenii, cladirile si traditiile Rosiei Montane, de acum mai bine de 50 de ani si pana in prezent. Fotografiile actuale sunt realizate de Iulian Ignat, Emanuel Tanjala si Calin Capros.

Seara se va incheia cu doua concerte: The dAdA (indie) si Partizan (rock). Evenimentele sunt organizate pro-bono, iar intrarea este libera.

De asemenea, Ziua Rosiei Montane va fi transmisa pe internet prin live streaming, incepand cu ora 16:00, la adresa www.livestream.com/ziuarm.

Tot pe 6 februarie, intre orele 13:30 si 15:30, Asociatia Eco-Civica si alte ONG-uri vor organiza un miting pentru salvarea Rosiei Montane. Mitingul se va desfasura pe traseul Piata Roma (Statuia Lupoaicei) - Universitate - Piata Romana - Muzeul Taranului.

Programul complet al evenimentului:

16:00 – 16:15 Prezentare a istoriei Roşiei Montane

16:15 – 17:45 Proiecţie film: Noul El Dorado

17:45 – 18:30 Proiecţie film: Alethea

19:00 – 19:30 Vernisaj foto şi prezentarea evenimentului pentru presă

19:30 – 20:30 Concert: The dAdA

21:00 – 22:00 Concert: Partizan


Va asteptam cu drag!