Pastrati Rosia verde!

Sustine Rosia Montana in UNESCO World Heritage

Friday, July 9, 2010

RMGC, go home!

Ieri si alaltaieri, au avut loc doua proteste impotriva Rosia Montana Gold Corporation (RMGC). Primul le-a apartinut celor de la Greenpeace, iar al doilea a fost organizat de mai multe ONG-uri in fata hotelului Marriott. In hotel, la acel moment, RMGC sustinea o conferinta despre "the new improved" profit pe care Romania l-ar obtine din proiectul de la Rosia Montana. Peste noapte, cele 4 miliarde de dolari au crescut miraculos la 19 miliarde. Cum asa? Dupa spusele celor de la RMGC, diferenta e din cauza unor "erori de calcul" :) E adevarat, si mie imi dadea des la mate cate un rezultat din asta de 5 ori mai mare decat cel corect, doar ca eu sunt varza la orice stiinta exacta. In schimb, cei care au calculat pentru RMGC au statut de "analisti financiari".

Concluzia? RMGC, copil la suflet, iubeste sa se invarta in carusel. Doar ca e un carusel ametitor de minciuni si manipulare:
- Au crescut ipoteticul profit al Romaniei la 19 miliarde de dolari, desi spoturile publicitare care promovau suma initiala de 4 miliarde au fost interzise de CNA pentru dezinformare.
- Pentru conferinta de la Marriott, au platit localnici din Rosia Montana sa vina si sa dea declaratii invatate pe de rost despre cum mineritul e singura sansa a Rosiei. Pe care i-au tinut in hol, nici macar nu le-au dat un scaun in sala in care se tinea conferinta.
- Au platit alti localnici ca sa umple doua autocare si sa vina la Bucuresti, pentru o "contra-manifestatie" care ar fi urmat sa aiba loc in acelasi timp cu protestul ONG-urilor. Noroc ca jandarmii i-au intors din drum.

Mi se pare fascinant (ca orice lucru pe care nu-l inteleg) sa lucrezi pentru RMGC. Dupa protestul Greenpeace, am trecut pe la sediul companiei: cativa angajati stateau linistiti in curte, la tigara, cu ecusonul de gat. S-au uitat suspiciosi. Am incercat sa ma pun in locul lor, incercand sa inteleg cum e sa lucrezi in fiecare zi pentru o companie care atrage o cantitate imensa de energie negativa. Sa fii in fiecare zi criticat, sa citesti articole care iti spun negru pe alb ca firma care te plateste vrea sa distruga o bucata imensa din natura si patrimoniul istoric al tarii tale, sa trebuiasca tot timpul sa te ascunzi, sa te dezvinovatesti, sa aduci argumente pe care probabil ca ti-a luat si tie mult timp sa le crezi. Cred ca trebuie sa fie foarte obositor. Cred ca trebuie sa primesti foarte multi bani ca sa poti sa faci asta. Si mai cred ca e trist sa crezi ca absolut orice se poate compensa cu un salariu gras (SPER sa fie gras, altfel ar fi si mai trist).

Un lucru insa e sigur: cei care au participat la proteste sunt la fel de determinati ca si cei de la RMGC. Compania canadiana si ONG-urile de mediu sunt un fel Dr Jekyll si Mr Hyde ai acestui proiect. Unii vin cu promisiunile unui paradis financiar, altii se imbraca in Moarte si servesc pahare cu "cianura" oamenilor, pentru a a-l face sa inteleaga dezastrul care paste Rosia. Singurul care ar putea sa opreasca dependenta bolnavicioasa dintre acesti "Yin" si "Yang" pe invers ar fi Statul - cu niste simple schimbari de lege. Printr-o lege noua, "Statul-Tatuca" i-ar face un pic de educatie lui Gabriel, invatandu-l ca, atunci cand o sa se faca mare, frumos ar fi sa se faca musafir. Si sa stea in vizita cat vrea, doar ca la el, in Canada. Dar asta e mai greu atunci cand ai un Tata care vine acasa duhnind a spaga de la o posta.

Asa ca tot singuri trebuie sa ne descurcam si sa o descurcam pe ea, pe Rosia. Printr-un fel foarte simplu: vizitand-o. Cazandu-ne la localnici. Cumparandu-le casul afumat, ouale de tara, palinca de mere. Mergand la galeriile romane, taul Brazi, piatra Despicata - monument al naturii, minele din perioada comunista, pe dealuri - la afine si mure, pe la liniste si aer curat. Fan Festul din 13-15 august e o ocazie buna, fiindca vor fi ghizi care organizeaza tururi prin toate punctele turistice si care explica istoria locului, plus concerte, teatru, lansari de carte, proiectii de film si targuri cu mancare traditionala.

Asta, ca sa ii mai tocim un pic coasa Doamnei in Negru - Gold Corporation :)

Imagini de la protestul din 8 iulie - Hotel Marriott









15 comments:

Mariean Viorel said...

Am citit, ma doare , scriu desera

Alina said...

Astept cu nerabdare :)

Mariean Viorel said...

Postarile serioase atrag comentarii putine penru ca este mult mai usor sa scrii "vai , ce frumos " decat "ai dracu nemernici " , a doua varianta fiind mai patimasa presupune si ceva actiune lucru greu de realizat pentru o majoritate plangacioasa , de regula comoda .
Din emisiunile tv stim nimic despre RM, situatia fiind atat de prost explicata incat te intrebi cine ar avea de "tras spaga " , lucru mirabil pentru o clasa politica impecabila .
Dar decat sa critic mai bine sa pun intrebari : ce forma de organizare gasim pentru a ne ralia unui protest? cum vad cei care conduc , slaba dar existenta rezistenta , acel mers al lucrurilor spre mentinere a zonei ?
Si mai am multe intrebari .. asta insemnand ca mai puteti adauga unu pe lista. Intre timp mai trag si eu pe altii de maneca

Mariean Viorel said...

La noi au cautat uraniu si au gasit , dar in fiecare zi in alt loc si dupa doi ani s-au lasat pagubasi si au plecat . Total intamplator firma era tot din Canada lucru care ma face sa cred ca astia chiar au o slabiciune pentru noi sau ca aici , cred ei , sunt prosti mai mari decat in alte parti .

vasilissa said...

tu stii parerea mea. din pacate, nu toti gindesc la fel, nici macar nu e vorba doar de cei care iau sau spera spaga, ci de oameni care considera ca un lucru distrus, dar din care ies bani e mai bun decit un lucru frumos din care nu ies bani. La Rosia Montana nu ies bani pentru ca nu se vrea asta, stim cu totii de ce. Pentru ca nevoia adusa in pragul sinuciderii naste monstri. Toti gabrielii aia spera ca daca localnicii crapa de foame sa accepte orice. Miraculos, inca mai rezista...

Mariean Viorel said...

Tot au rezistat cateva mii de ani , nu ajutam si noi pt inca 100 ?

mastic said...

O solutie de avarie ar fi sa gasiti vreun conac vechi prin partile de acolo sau in apropiere, sa-l cumparati si sa-l donati lui nenea Charles, Prince of Wales. Daca astuia in cap i-a intrat ideea ca s-ar trage de prin Ardeal ar putea sa mearga viclesugul asta in ideea ca locul sa fie refacut cat de cat dupa radere si exploatare, sa arate cat de cat pamantesc, macar din avion. Sigur ca baetii vor aloca niste fonduri si catre partidele britanice si catre fundatiile lui nenea, dar asta se va scadea din profit. Succes.

Mihai said...

Alina, diferenta intre 4 si 19 miliarde nu e o eroare de calcul - si nimeni din RMGC nu a spus asa ceva. Diferenta este intre venituri directe pentru Romania (4 miliarde) si impact direct PLUS indirect (19 miliarde). Intr-adevar, poate si oamenii aia de la Oxford se inseala si ar fi bine sa le tii o lectie de macroeconomie, sa le explicati voi cum e cu cifrele astea.

mastic said...

Daca as fi interesat as apela la aia de la Cambridge ca sa va explice voua o lectie de macroeconomie, ar avea alte calcule, pe exact aceleasi date. Si daca i-as pune pe aia de la Oxford in tabara ecologistilor si pe ailalti invers tot altfel ar iesi calculele, nu ne mai aburiti cu bani ca nu ne intereseaza, Romania, auzi, Romania, pai noi pierdem anual sute de miliarde pe niste chestiuni mult mai putin complicate, crezi ca mai are relevanta un nimic de 20 de miliarde? Si dau o sugestie pentru voi, astia de la goldeni, cautati niste Camille de desert asa mai aratoase sa fie pe gustul lui nenea Charles, sa n-aveti probleme pe bursa de la Toronto ca-i stiti pe britanicii astia ca-s ofticosi.

Alina said...

@ Viorel:

Cea mai buna forma de protest (momentan) este prezenta la festivalul Fan Fest, care va avea loc intre 13 si 15 august, la Rosia Montana. E o forma de protest in primul rand pentru ca ii ajuti pe localnici sa castige niste bani.

Dupa cum se stie, RM e zona saraca, in care somajul depaseste 80%, asta fiind un important argument pe care marseaza si RMGC pentru inceperea proiectului: “Vom oferi locuri de munca, vom reduce somajul, vom relansa economia locala”, vom inmulti pestii si vinul etc etc. Ce uita ei sa spuna e ca somajul si saracia li se datoreaza din doua motive:

1. Mina de stat existenta in Rosia Montana – Rosiamin / Minvest Deva -, care ar fi putut oferi niste slujbe localnicilor, a fost inchisa la cererea RMGC. Dovada – aici. - http://luptapentrurosiamontana.wordpress.com/2010/07/08/dovada-gold-corporation-a-inchis-minele/

2. O parte din RM a fost declarata zona mono-industriala, printr-un Plan Urbanistic General incheiat, in 2002, intre RMGC si Consiliul Local Rosia Montana. Cum se traduce asta? Fiind zona mono-industriala, aici ai voie sa practici doar activitati legate de industria respectiva, in acest caz - mineritul. Mai concret, daca vrei sa construiesti o cladire noua (cum ar fi o pensiune pentru turisti) sau un magazin (care sa iti asigure un venit), nu poti, pentru ca nu au legatura cu mineritul. Ce ne ramane de facut? Sa minerim. Cu cine? Cu Goldul, pentru ca alta alternativa pur si simplu nu exista. De ce nu exista? Pentru ca avem un guvern corupt. Problem solved.

Revenind la partea de protest, in afara de vizitat Rosia Montana, poti promova cauza printre cunoscuti, pe bloguri, pe site-uri. Cu cat stie mai multa lume, cu atat mai bine. Daca ai timp de venit la Fan Fest, cu siguranta o sa fie nevoie de voluntari acolo. E nevoie, de asemenea, de oameni care au un pic de timp sa se ocupe de administrarea unui site, de redactare de texte etc. Treaba se gaseste :)

Legat de uraniu si de firmele canadiene care isi fac cuibul aici, Canada e tara cu cele mai multe companii miniere din lume. Opereaza mai ales in tarile sarace si corupte, cum e si Romania, tocmai pentru ca aici isi pot da in stamba cum vor. Sunt cunoscute pentru metodele abuzive pe care le folosesc si incalcarea drepturilor omului, iar presa canadiana a scris destul de mult despre asta. Tocmai pentru ca au existat atat de multe cazuri de abuz, acum exista o propunere de lege in guvernul canadian, numita Bill C-300, prin care companiile miniere vor fi supravegheate ca sa nu incalce nici protejarea mediului, nici drepturile omului. (http://www.miningwatch.ca/en/bill-c-300-corporate-accountability-activities-mining-oil-or-gas-corporations-developing-countries).

Ca sa ma intorc la ce ziceai, cred ca ai dreptate pe ambele planuri: da, au o slabiciune pentru noi pentru ca da, aici chiar sunt prosti mai mari ca in alte parti. Cresc nestingheriti pe metrul patrat in Guvern.

Alina said...

@ Mastic:

Daca esti interesat de subiect, te rog sa vii cu propuneri/argumente care ar putea fi puse in aplicare.

Alina said...

@ Mihai:

Stiu care zice RMGC ca ar fi sursa acestei diferente. Formularea “erorii de calcul” era dintr-un articol pe care il citisem recent, din pacate nu mai gasesc sursa. Insa ideea pe care marseaza RMGC in promovarea acestui nou profit de 19 miliarde e ca omul simplu nu va face diferenta (sau poate nici nu va observa) acest mic detaliu la sfarsit = “impact direct si indirect”. Ce inseamna “indirect”? Ca RMGC se lauda cu banii pe care ii va cheltui pe lucruri precum aparate si tehnologie (pe care ei le folosesc) sau pe refacerea drumurilor (pe care ei le vor folosi, fiindca alta populatie nu va mai fi la Rosia si nici in imprejurimi. Nu de alta, dar eu nu stiu niciun turist care sa vrea sa vina sa vada un lac de cianura, tu stii?)

Asadar, ce va intelege omul simplu atunci cand va vedea scris MARE la televizor, in reclamele RMGC, “19 miliarde”? Ca Romania primeste 19 miliarde la buget, care chiar vor fi cheltuiti in folosul bietului contribuabil slab de minte. Cccghh... wrong answer.

A, inca ceva apropo de propaganda si manipulare: “oamenii de la Oxford” de care vorbesti sunt de fapt angajati ai companiei britanice de consultanta financiara Oxford Policy Management, neavand nicio legatura cu universitatea Oxford :) Nice try.

Mariean Viorel said...

Am retinut !

Radu said...

Nu stiu la altii cum o fi, ca sa facem comparatie. Ca sigur nu numai din Romania se extrage aur...

Alina said...

Depinde de tipul de sol/roca. In unele cazuri, singura metoda e cianura, in altele se pot folosi si alte metode. Dar ca sa iti faci o idee despre ce parere au altii, Parlamentul European a votat, cam cu o luna in urma, o rezolutie prin care recomanda tuturor statelor UE sa interzica mineritul cu cianuri incepand cu 2011. Nu poate sa oblige, dar poate macar sa recomande.