Pastrati Rosia verde!

Sustine Rosia Montana in UNESCO World Heritage

Sunday, May 24, 2009

Iarmaroc Pest....pardon...Fest

Acum o sa scriu despre o tampenie pe care am facut-o fara sa ma gandesc prea mult inainte. Adicatelea, m-am dus la Iarmaroc Fest. Iarmarocul asta s-a vrut un fel de festival jazzo-funko-house, organizat in padurea Paulesti, de langa Ploiesti.

Padurea fiindu-mi cunoscuta de cand eram mica si mergeam acolo sa alerg prin balarii si sa rod mere padurete direct din copac, am zis ca ar fi o idee buna sa ma duc la festival, sa vad ce si cum.

Acolo am dat peste:
  • Movile de pahare de plastic, PET-uri, chistoace de tigari
  • Cola Zero, Tomberoane Zero
  • Muzica bubuind intr-o padure din care pasarile si animalele, intr-o nesimtire cum rar am vazut, nu se gandisera sa isi ia talpasita, ca sa putem noi, bipezii, sa ne dixtram
  • WC-uri putine, in schimb rare, din care cauza padurea s-a transformat intr-o buda ecologica pe o raza de 200 de metri.
  • Oamenii isi stingeau tigarile printre lemne si frunze uscate fara cel mai mic stres!! Nu am vazut nicio masina de Pompieri sau de Salvare la intrare. Poate erau pitite bine printre copaci, dar eu nu le-am vazut.
  • N-am vazut nici ca spatiul festivalului sa fie delimitat in vreun fel; ca daca se trezea vreunul cu exces de sange in alcool sa mearga pana la marginea padurii, poate n-ar fi fost bine sa-l gaseasca peste o saptamana in vreo rapa, zic. Practic, iti luai berea, intrai in padure si de-acolo - the sky is the limit. Nu mai zic ca erau si o gramada de copii, care deveneau cam greu de supravegheat in aglomeratie.
  • Spectacol de laser bagat in ochii bufnitelor, al cotofenelor si al altor pupeze care incercau sa isi mascheze identitatea, strigandu-se "Pisi".
  • Oameni sub 18 ani, la cozi la bere, desi pe site-ul festivalului scria ca minorii nu au acces la eveniment. Nu ca ar fi verificat cineva buletine la intrare. E Romania, la ce bun?
  • O atmosfera romantica dupa lasarea noptii, avand in vedere ca nu era nici macar un bec in toata padurea aia, in afara de tarabele cu bere si de scene - luminate si alea putin spre deloc. Cum ar veni, ati vrut padure noaptea? Ia luati de-aici un Blairwitch Project, sa va saturati.
  • Sonorizare proasta - nu stiu daca la toate scenele, dar un singur concert am vrut sa vad, Butterflies in my stomach, si mi-a trecut dupa ce solista a inceput sa vorbeasca la microfon si se auzea ca intr-un remix prost: " ..na sear... Sp..ram..sa va simt..i b'ne!"

Dupa toate astea, sper sincer sa fie prima si ultima editie a festivalului astuia. Nu neaparat pentru proasta organizare (bude putine, lipsa luminii, lipsa cosurilor de gunoi, sonorizare proasta etc), cat pentru faptul ca si-au batut joc in ultimul hal de padurea aia.

Mi se pare de mare porc ca, dupa ce ca sunt foarte putine spatii verzi, sa se mai si organizeze un festival in mijlocul unui ecosistem, unde sa vii sa calci in picioare cu cea mai mare nonsalanta "casa" unor animale, pasari etc si sa lasi in urma munti de gunoaie, ca si cum ai fi in gara. Toti naivii se dau de ceasul mortii cu ecologia, reducerea poluarii, pastrarea spatiilor verzi, in schimb la Paulesti ne batem joc de padure, pentru ca putem.

Din pacate, nu am reusit sa aflu de pe site-ul festivalului cine l-a organizat, nu stiu daca Primaria a fost implicata cu diverse aprobari, dar stiu ca e prima si ultima oara cand ma duc la o treaba de genul asta. Si-mi pare rau ca nu am avut cum sa anticipez mizeria care a fost acolo, si la propriu, si la figurat, ca sa nu ii mai sustin si cu cele 3 bilete cumparate.

Laser, frate!

7 comments:

vasilissa said...

hai ca exagerezi cu ecosistemul ala. ce atita grija pentru natura si animale? beri este? este. chistoace este? este. Muzica tare este? este. gata, ete ecosistem. ce mai vrem?

Alina said...

Capul lui Motoc sau cum l-o chema pe asta care a aprobat marsavia :)

Livia Gyongyosi said...

pai da.

da hai sa te inveselesc: la toamna/primavara s-a hotarat mama si ma lasa sa pun copaci pe o bucata de pamant (micuta, cam 1000 de metri patrati. cam cat o casa cu curte) pe care a tot dat-o la vecini s-o foloseasca. partea misto era ca nu le cerea absolut nimic in schimb. doar sa puna ceva pe ea si sa-si ridice recolta si sa se duca acasa cu ea. evident, rar a fost cineva in stare sa o foloseasca. asa ca mama s-a enervat si a zis: padure sa fie! si o sa fie:) poate nu o padure, dar o padurice sigur. deocamdata avem de pus acolo salcami, visini, castani si frasini, dar primim practic orice e in stare sa se salbaticeasca. o sa fie un fel de banat al copacilor :D abia astept. vii?

Alina said...

mama, e excelent ce zici tu aici! Da, vreau si eu, cum de nu! Dar auzisem o chestie, ca cica tre sa fii atent la ce specii de copaci plantezi la un loc, ca unii sunt ca garoafele - nu pot sa stea decat ei pe un loc, altfel otravesc celelalte plante din jur. Mi se pare ca la salcami e asa, contin nu stiu ce substanta la care ei sunt imuni, dar celelalte plante/copaci, nu. Dar nu stiu exact despre ce e vorba, trebuie sa mai pun mana pe carte.

Livia Gyongyosi said...

hm. vedem. putem inlocui salcamii cu pui de zarzar. avem din plin. am enumerat cam toti copacii sau pomii care au pui in curte/gradina la noi. salcamii si frasinii au avantajul ca se impuiaza si cresc repede. si au sanse mai multe sa reziste acolo. e departe de casa noastra locul asta si o sa fie nesupravegheati din pacate. sper totusi sa reziste. salcamul stiu ca are problema ca se raspandeste peste tot. nucul are chestia cu iodul si cu necrescutul plantelor sub el. da vedem, ne documentam.

Antoaneta said...

Superba descriere, penibil evenimentul. Vezi cu Butterflies in My Stomach (cu Bujor am fost la gradinita), ei trebuie sa stie cine sunt organizatorii.

http://www.bimsromania.blogspot.com

Alina said...

Mersi mult!