Pastrati Rosia verde!

Sustine Rosia Montana in UNESCO World Heritage

Friday, February 4, 2011

Rosia Montana, 1880 de ani de istorie si petrecerea de dupa :)


Duminica, 6 februarie, incepand cu ora 16:00, Clubul Taranului gazduieste „Ziua Rosiei Montane”, un eveniment organizat de catre Asociatiile Bucuresti si Alburnus Maior cu ocazia implinirii a 1880 de ani de la prima atestare documentara a Rosiei Montane. Acest eveniment se desfasoara simultan cu altele similare in 15 orase din Romania.

Pentru a sublinia importanta conservarii patrimoniului cultural al Rosiei Montane, dar si pentru a atrage un semnal de alarma asupra pericolului mineritului cu cianuri, la eveniment se va difuza in premiera documentarul „Alethea – amintiri din viitorul Rosiei Montane”.

Documentarul, realizat de Petra Holzer şi Ethem Ozguven, prezinta situatia localitatii miniere Bergama (Turcia): compania Eurogold începe exploatarea aurului cu cianura, oamenii sunt dati afara din propriile case, solul este otravit, autoritatile capituleaza. Este o realitate care seamana izbitor cu cea de la Rosia Montana.

O alta proiectie de documentar va fi cea a “New ElDorado”, in regia lui Tibor Kocsis. Filmul, premiat la numeroase festivaluri internationale, prezinta povestea locuitorilor din Rosia Montana in urma actiunilor pe care compania Gabriel Resources le-a demarat aici in vederea unui proiect de exploatare miniera pe baza de cianuri.

De asemenea, evenimentul va include o prezentare despre
importanta patrimoniului istoric si cultural al Rosiei Montane, realizata de Asociatia Studentilor la Istorie “Dacia”.

Nu va lipsi vernisajul expozitiei foto “Rosia Montana – ieri si azi”, in care vor fi prezentate 30 de fotografii actuale si de arhiva. Imaginile prezinta peisajele, oamenii, cladirile si traditiile Rosiei Montane, de acum mai bine de 50 de ani si pana in prezent. Fotografiile actuale sunt realizate de Iulian Ignat, Emanuel Tanjala si Calin Capros.

Seara se va incheia cu doua concerte: The dAdA (indie) si Partizan (rock). Evenimentele sunt organizate pro-bono, iar intrarea este libera.

De asemenea, Ziua Rosiei Montane va fi transmisa pe internet prin live streaming, incepand cu ora 16:00, la adresa www.livestream.com/ziuarm.

Tot pe 6 februarie, intre orele 13:30 si 15:30, Asociatia Eco-Civica si alte ONG-uri vor organiza un miting pentru salvarea Rosiei Montane. Mitingul se va desfasura pe traseul Piata Roma (Statuia Lupoaicei) - Universitate - Piata Romana - Muzeul Taranului.

Programul complet al evenimentului:

16:00 – 16:15 Prezentare a istoriei Roşiei Montane

16:15 – 17:45 Proiecţie film: Noul El Dorado

17:45 – 18:30 Proiecţie film: Alethea

19:00 – 19:30 Vernisaj foto şi prezentarea evenimentului pentru presă

19:30 – 20:30 Concert: The dAdA

21:00 – 22:00 Concert: Partizan


Va asteptam cu drag!

New ElDorado + Alethea. Duminică, 6 februarie, ora 16.30

În 2000, la uzina "Aurul" din Baia Mare, se spărgea un iaz de decantare. Au curs atunci tone de steril cu cianură şi metale grele în Dunăre şi apoi în Tisa, pe teritoriul Ungariei. A fost unul dintre cele mai grave accidente ecologice din Europa, distrugând nu doar un întreg ecosistem pe teritoriul maghiar, ci şi încrederea că un astfel de dezastru nu s-ar mai putea repeta. S-a repetat după fix 10 ani. În toamna lui 2010, la Kolontar (Ungaria), 9 oameni au murit şi 120 au fost răniţi din cauza unei scurgeri masive de reziduuri cianurizate. Poluarea s-a extins până în Dunăre, pe teritoriul românesc.


Cianura e inofensivă, nu-i aşa? Nu, chiar dacă de asta încearcă să ne convingă şi compania româno-canadiană RMGC, care insistă de 14 ani să deschidă proiectul minier pe bază de cianuri de la Roşia Montană.
Regizorul Tibor Kocsis a făcut un documentar despre această poveste: "New ElDorado" prezintă viaţa sătenilor care au rămas în Roşia Montană, în ciuda presiunilor. Aici sunt rădăcinile lor. Aici le sunt îngropaţi morţii, aici merg în bisericile vechi de peste două secole, aici sunt munţii cu monumente naturale şi galerii miniere romane, vechi de 2000 de ani. “Sunt trei lucruri care nu se vând niciodată: casa părintească, biserica şi cimitirul. Şi compania n-a înţeles treaba asta", spune, în film, dl. Zeno, unul dintre cei mai aprigi oponenţi ai proiectului RMGC.


E normal să nu înţeleagă. Pentru corporaţie nu contează distrugerea unor monumente unice în Europa, nici a celei mai vechi aşezări româneşti şi nici a celor patru munţi care înconjoară Roşia Montană. Contează doar cele 300 de tone de aur şi cele 1.600 de argint pe care vrea să le extragă, lăsând în loc un lac imens de cianură şi un peisaj selenar. Este un pariu din care România iese masiv în pierdere, oricum am lua-o: financiar, ecologic sau cultural.

Cei care şi-au vândut casele, regretă acum şi vor să se întoarcă, însă nu mai au unde. Cei rămaşi s-au împărţit de-a lungul anilor în două tabere. S-au dezbinat familii, s-au vândut şi strămutat morţi (până şi viaţa de după moarte are un preţ), iar mulţi oameni au murit de inimă rea. Nu e o poveste. Este o realitate pe care roşienii o trăiesc de aproape 15 ani.


Aceeaşi realitate o trăiesc şi locuitorii din Bergama, o zonă din Turcia vestită pentru două lucruri: vestigiile antice excepţionale ale Pergamonului şi conflictul de 20 de ani cu o companie minieră canadiano-australiană. Povestea lor e prezentată în documentarul "Alethea": în 1989, compania Eurogold începe un proiect pe bază de cianuri în Bergama, otrăveşte pământul, animalele mor, iar cazurile de cancer se înmulţesc rapid. Angajaţii companiei sunt obligaţi să înoate în lacul de cianură şi să bea din el în faţa presei. Unul dintre angajaţi povesteşte că, un an mai târziu, e diagnosticat cu cancer şi concediat. Localnicii organizează proteste în continuu: nu vor cianuri, exproprieri sau boli incurabile. Deşi până şi Curtea Europeană a Drepturilor Omului le-a dat dreptate în 2006, compania continuă şi azi să distrugă zona. Ar putea fi nişte "amintiri din viitorul Roşiei Montane".


Vino să afli mai multe despre pericolele mineritului cu cianuri şi despre Roşia Montană. Vino să vezi ambele documentare pe 6 februarie, de la ora 16.15, la Clubul Ţăranului, în cadrul Zilei Roşiei Montane, când îi aniversăm cei 1880 de ani de atestare istorică. Ca bonus, dezbateri, expoziţie foto cu imagini de arhivă şi două concerte cu The dAdA şi Partizan. :) Totul, cu intrare liberă.

Foto: Dokweb.net, Nacikaptan.com, Călin Capros, Alina Mușătoiu, Iksv.org